Geros nuotaikos užrašai


Bittersweet life
October 7, 2008, 5:39 pm
Filed under: receptai/recipes

Jau seniai norėjau išsivirti šermukšnių uogienės. Nors pačios uogos – karčios, bet įsivaizdavau, kad uogienė turėtų būti labai skani. Vienintelė bėda – virti uogienės iš prie kelio augančių šermukšnių, kurie sugeria visą šviną, nenorėjau, o gauti bent teoriškai neužterštų šermukšnių vis nepavykdavo. Tad planus vis tekdavo atidėti. Bet receptus vis rinkau ir tikėjau, kad vieną dieną man pavyks. Ir pavyko! Ačiū geram žmogui, gavau šermukšnių ir kibau į darbą. Iki pat paskutinės akimirkos nežinojau, kas gausis. O gavosi uogienė ir net labai gardi, žinoma, jei patinka karčiai saldus prieskonis. Man, pasirodo, patinka, nes negaliu atsitraukt nuo stiklainio su uogienės likučiais. Reikia recepto? Šermukšnių ant medžių dar yra, o jei rinksit po šalnų, tai nė į šaldymo kamerą nereikės dėti. Štai kaip darom:

Šermukšnių uogienė

Imam:

1 kg šermukšnių

1,5 kg  cukraus

2 stiklines vandens

dar galima dėti šaukštą brendžio/konjako ir šaukštą citrinos sulčių

Gaminam:

Jei uogos rinktos dar iki šalnų, parai įkišam jas į šaldymo kamerą. Kitą dieną palengva atšildom. Paverdam uogas verdančiam vandeny 3-4 minutes. Iš cukraus ir vandens išverdam sirupą, supilam į jį uogas, dar truputį paverdam ir paliekam stovėti per naktį.

Kitą dieną palengva kaitinam uogienę, galim įpilti brendžio ir citrinų sulčių. Kai užverda, pamaišom, kelioms minutėms nukeliam nuo ugnies, dar pamaišom, vėl uždedam virti. Ir taip – kelis kartus, kol išgaunam norimą tirštumą. Maišant mediniu šaukštu uogas galima truputį patraiškyti. Karštą uogienę pilam į stiklainius ir užsukam. Voila!

I had this dream of making rowanberry jam for quite some time. However, it was difficult to find rowans that would not grow somewhere near a busy street and I wasn’t so keen of rowanberry jam full of lead. I had to wait for a while, but it was worth it. So that you know, rowanberries are full of vitamin C and if you treat it properly, it won’t be all that bitter. There are still rowanberries on the trees and if you pick them after a frost, you won’t even need to put them into a freezer. So here you go, a recipe of a jam I can’t stop eating at the moment. I love that bittersweet taste in my mouth.

Rowanberry Jam

You’ll need:

1 kilo (2 pounds) of rowanberries

1,5 kilo (3 pounds) of sugar

2 glasses of water

1 tablespoon of brandy (optional)

1 tablespoon of lemon juice (optional)

Let’s make it:

If your rowanberries are picked before the frosts, stick them into a freezer for a night. Defrost and boil them in hot water for 3-4 minutes. Make sugar syrup from water and sugar, put rowanberries into the syrup and let them boil for a couple of minutes. Leave the berries in the syrup overnight.

Next day add brandy and lemon juice if you like, boil the syrup, remove the pot from the stove, stir it, put the pot back on the stove and repeat the procedure till you get the consistency you like. Pour the jam into jars and seal. Voila! Just as easy as that.

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

mmmm… Dar niekad neteko ragauti šermukšnių uogienės. Bet paskaičius tavo blog’ą, skamba skaniai:)

Comment by Gintė

Ach. Aš jau atsivalgiau… Kažkaip nemėgstu 😀

Comment by wormazz




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: