Geros nuotaikos užrašai


Tried and tested
December 4, 2008, 11:29 am
Filed under: kepiniai/baking, receptai/recipes

sausainiai1

Artėjant Kalėdoms reikia imtis priemonių ir išbandyti naujus bei turimus senus imbierinių sausainių receptus, na, kad paskui per Kalėdas nereikėtų abejoti, ar gausis sausainiai, ar ne. Be to, kepti aš labai mėgstu, kad tik daugiau valgytojų būtų. Deja, namie sausainius ir kitus saldžius dalykus valgau beveik išimtinai aš, todėl tokie bandymai gali grėsti išbandymu figūrai. Bet kadangi šiuo metu figūros vis tiek nerasta, tai nėra ką ir sugadinti. Todėl smagu išsitraukti sausainių formeles ir kibti į darbus.

Man atrodo, kad turiu sausainių formelių maniją. Padariusi reviziją virtuvės spintelėje atradau, kad turiu gal 30 formelių, bet man vis negana. Anądien parduotuvėj mačiau pirkti Sausainiuko iš “Šreko” formeles su berankiu Sausainiuku, bekoju Sausainiuku ir begalviu Sausainiuku. Manau, man jų labai reikia. Tik pažiūrėkit… negaliu susilaikyt. Bet kol šitų formelių neturiu, tiks ir labiau Kalėdinės. Tiesa, pastebėjau, kad man visada gaila valgyti eglutes ir žmogeliukus, nors jų iškepu daugiausiai. Taigi pirma sukramsnoju visus kitus, o juos visada pasilieku paskutinius ir kandžioju eglių viršūnes ir elfų galvas.

Šitą sausainių receptą nukniaukiau iš Rūtos Elzės, tiksliau ji juo maloniai pasidalino ir tikiuosi nesupyks, kad aš irgi juo pasidalinsiu. Sausainiai įvertinti labai gerai, nes jais teko dalintis ir su kitais namiškiais, o tai daug ką pasako.

Imbieriniai sausainiukai

Imam:

2 ¼ stiklinės miltų
2 a.š. malto imbiero
1 a.š. kepimo sodos
¾ a.š. malto cinamono
½ a.š. maltų gvazdikėlių
¼ a.š. druskos
¾ stiklinės sviesto (apie 150 g)
1 stiklinę cukraus (arba pusė stiklinės rudo cukraus, pusė stiklinės – balto)
1 kiaušinį
1 š. vandens
¼ stiklinės melasos (tinka ir ištirpintas medus)

Gaminam:

Sumaišom miltus, imbierą, sodą, cinamoną, gvazdikėlius ir druską.
Kitame dubenyje sutrinam sviestą ir cukrų, įmušam kiaušinį. Gerai išmaišius, supilam vandenį ir melasą (arba medų).
Palengva įmaišom sausąjį mišinį.
Tešlą apie 10 minučių palaikom šaldytuve, iškočiojam, išspaudžiam formeles. (Cheche, Rūta Elzė išaiškino mano sąmokslą priversti visus naudoti sausainių formeles… Iš tiesų šaldytuve nelaikytą tešlą galima rankomis suformuoti į rutuliukus, išvolioti baltam cukruje ir šaut į orkaitę… bet jūs neklausykit, nes sakau, privalu panaudoti sausainių formeles)
Kepam 8-10 min. 180 ˚C.

Voila! Valgom ir mėgaujamės!

sausainiai

With Christmas getting near it’s time to pull out all those cookie cutters hidden in a cupboard and start experimenting with the best possible gingerbread cookie recipies, so that when Christmas comes you can be sure to make the best for all those visiting. Generally the only person eating anything sweet in this house is me, so the baking experiment is seriously threatening my figure. But since I have no figure at the moment, I’m not really scared of ruining it with a bunch of cookies.

I love using cookie cutters. I think I’m a bit obsessed with them since I counted about 30 cookie cutters hiding in my cupboard. Is that enough? Not really. I saw these Gingy cookie cutters recently and I think I desperately need them. I haven’t bought them yet, but I definitely will. And for now I just used the Christmasy cookie cutters I bought last year. I also noticed that I always feel sorry when eating Christmas trees and elves, so I save them for last.

Anyway, I got this recipe from Ruta Elze and I hope she doesn’t mind that I share it with you. Especially since it’s all over the Internet. But now it’s tried and tested and the cookies are really good counting that somebody else in the family ate them, not just me.

For all those English speakers, you can look up the recipe of the Big Soft Ginger Cookies here!

Recommended!

Advertisements

11 Comments so far
Leave a comment

Dėkui už receptą 🙂 reikės išmėginti, nes šiemet ir aš noriu prikepti imbierinių sausainių 🙂 Nes juos aš pati labai labai mėgstu 🙂

Comment by magyla

uuuu, psio, “prapala” – ainu išbandyt recepto 😀
Dėl jokio kito saldumyno neinu taip iš proto, kaip dėl kalėdinių imbierinių meduolių – turbūt vieninteliai sausainiai, kurių neištveriu neišsikepus, nors ir kaip tingiu kočiot ir pjaustyt formeles 🙂
Aš paskutiniu metu kepdavau vat šituos iš “Sonatinos receptų” (http://sonatinos-receptai.blogspot.com/2007/12/imbieriniai-sausainiai-su-medumi.html) O dabar bus proga prisikept dar – gi reikia išbandyt!!! 😀

Comment by Jurga

va va, man tai labiausiai nepatinkanti proceso dalis yra kočioti tešlą 🙂
turiu dar 2 ar 3 imbierinių sausainių receptus, tai gal iki Kalėdų dar ir tuos išbandysiu 😀

Comment by lapai

bet situ sausainiu gerumas yra dar ir tame, kad galima ju nekociot 😀 pagal orginalu recepta reikia rankom formuot rutulelius 🙂 o tai man bais patiko, nes daug greiciau nei kociot, o dar ir sausainukai buna aplipe pasilydziuziu cukrum, kuris taaaaaaaaiiiiiiippp ziemiskai atrodo 🙂

Comment by ruta elze

nea, nekočiot negalima, nes kaip tada formeles turimas panaudosi 😀 reikia visus priversti panaudoti ju formeles 🙂 čia buvo toks slaptas tikslas ir sąmokslas, supranti 🙂

Comment by lapai

Na va rutulėliai daug geriau, nes gėda prisipažinti, bet kai kas formelių neturi 🙂

Comment by magyla

[…] va, praėjusiais metais kepėm sausainius pagal šitą va receptą. Tiesą sakant ir šiemet vieną porciją šitų jau iškepiau – labai skanu, tikrai. Bet […]

Pingback by Eat Me! « Geros nuotaikos užrašai

Zmones, padekit. Niekur nerandu pirkti graziu kalediniu formeliu. Kad butu grazi eglute ir zmogeliukas

Comment by Monika

Zmones, padekit. Niekur nerandu pirkti graziu kalediniu formeliu. Kad butu grazi eglute ir zmogeliukas.

Comment by Monika

[…] išdidžiai vadintis kolekcija, ar ne? Praėjusiais metais kepiau daniškus, dar prieš tai kepiau šituos daug populiarumo sulaukusius. Na o šiemet, šiemet kepu be kiaušinių. Ne dėl to, kad man kuo […]

Pingback by Save Your Eggs for Easter, Christmas is Coming! « Geros nuotaikos užrašai

[…] išdidžiai vadintis kolekcija, ar ne? Praėjusiais metais kepiau daniškus, dar prieš tai kepiau šituos daug populiarumo sulaukusius. Na o šiemet, šiemet kepu be kiaušinių. Ne dėl to, kad man kuo […]

Pingback by Save Your Eggs for Easter, Christmas is Coming! « Geros nuotaikos užrašai




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: