Geros nuotaikos užrašai


Fancy Names
July 30, 2009, 7:14 am
Filed under: receptai/recipes

panacota3

Kaip ten sakė Džiuljeta: “Jei rožę pavadinsime kitu vardu, ar ji nuo to kvepės mažiau?” Bet šįkart aš ne apie gėles, o apie įmantrų vieno deserto pavadinimą. Nors, šiaip jis ne tiek įmantrus, kiek itališkas, o viskas, kas užvadinta itališkai, skamba labai egzotiškai ir iškart patraukia dėmesį.

***

Like Juliet said:

What’s in a name? That which we call a rose

By any other name would smell as sweet.

Well, this time it’s not about flowers but rather about a fancy name for a simple  dessert. In fact, the name might be not fancy at all except that it’s Italian and everything Italian sounds fancy.

panacota2

Taigi varčiau aš vieną receptų knygą su gražiais paveiksliukais ir mano akys užkliuvo už panna cotta deserto.  Labai jau gražiai buvo nufotografuota ir atrodė lengvas tarsi ryto migla. O viską, kas taip gražu, norisi išbandyti tučtuojau. Visa laimė, kad sudėtinių dalių taip mažai ir visos jos – namuose.

***

While listing through a recipe book I saw a great picture of panna cotta. I suddenly had an urge to try out making something so beautiful. Luckily, the list of ingredients is so small I had everything at home.

panacota1

Pasirodo, ta panna cotta, tai tokia grietinėlės žėlė, jei jau paprastai ne itališkai išsireiškus. Nors ir itališkai, pasirodo, desertas tesivadina virta grietinėlė. Čia tik lietuviškai ausiai panna cotta egzotiškai skamba. Bet žinot ką, nors ir labai paprastas, bet velniškai skanus (ir truputį riebus) desertas šiltiems vasaros vakarams arba, dar geriau, saulėtiems pusryčiams.

***

Actually panna cotta just sounds fancy, but in real life it’s easy to make and in Italian it just means “cooked cream”. Nevertheless, it’s still great for warm summer evenings and even better for sunny breakfast.

panacota

Panna Cotta

Imam:

250 ml riebios grietinėlės (35 proc.)
2 v.š. cukraus
2 lapeliai želatinos
vanilės ekstrakto arba vanilės ankšties arba vanilinio cukraus

Gaminam:

Užmerkiam želatinos lapelius 5 minutėms į šaltą vandenį, kad išbrinktų. Tuo tarpu grietinėlę, cukrų ir vanilę užvirinam. Maišydami paverdam dar kelias minutes.

Ištraukiam želatiną iš vandens, nusunkiam ir sudedam į karštą grietinėlę. Gerai išmaišom ir išpilstom į nedidelius indelius. Kad nenutiktų taip kaip man, indelius patepkite bekvapiu aliejum, nes kitaip panna cotta neišsivers. Palaikom šaldytuve bent apie porą valandų, kol sustings.

Valgom su daaaaug uogų.

Panna Cotta

You’ll need:

250 ml heavy cream
2 tbsp sugar
2 leaves of gelatin
Vanilla extract or vanilla sugar or vanilla bean

Let’s make it:

Heat the heavy cream, sugar and vanilla in a saucepan.

Put gelatine leaves in cold water in a medium-sized bowl and let stand 5 to 10 minutes. Wring the sheets out and stir them into the warm cream mixture.

Oil the cups. Pour panna cotta into cups and refridgerate for at least two hours.

Serve with lots of berries!

Advertisements

9 Comments so far
Leave a comment

🙂 Zadornovas viename savo koncerte juokavo apie tai, kad panna cotta skamba labai egzotiskai ir niekas nevercia sito pavadinimo

Comment by ugne

Nu ot gražu! Kodėl o kodėl reikia tokius skanumynus rodyt tada, kai šaldytuvas namuose tuščias tuštutėlis, aaaaaaaa…..

Comment by Jurga

mhm, Zadornovas buvo teisus 😀

cheche, Jurga, marš į parduotuvę 🙂

Comment by lapai

Vienintelis desertas, kuris man patinka:) Mes jį darom per pusę su pienu, tada jis toks lengvesnis:) Ir bent man išverstas ant lėkštelės dvigubai skanesnis pasidaro nei dubenėlyje:)))

Comment by Loreta

Loreta, aš tikiu, kad jis būtų skanesnis išverstas, tikrai tikiu… bet jis man neišsivertė :/ nes aišku aš tų keramikinių indelių nei aliejum patepiau nei ką… :/ todėl nedarykit, vaikai, taip kaip aš padariau… o, per pusę su pienu – variantas dėl lengvumo, reikės pabandyti, nes dabar kiek per riebu.

Comment by lapai

O man ne per riebu, jau pasidariau ir ragavau. Kita karta darysiu per puse su maskarpones suriu. Dubeneli reikia i karsta vandeni pamerkti keliom sekundem ir labai lengvai issivercia ant lekstutes.

Comment by Laima

Laima, mano indelių sienelės per storos matyt, nes bandžiau į karštą vandenį statyt ir ką, ir nieko :/

Comment by lapai

Niam niam… kaip skanu… 🙂
reiks išbandyti būtinai 😉

Comment by Leita

oh, kaip skanu 🙂

Comment by Laimikis




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: