Geros nuotaikos užrašai


Five O’Clock Tea
September 11, 2009, 12:38 pm
Filed under: kepiniai/baking, receptai/recipes

citrinos_levandos2

Kai ją pamačiau, iškart įsimylėjau ir man jos žūt būt prireikė. Kam? Na tiesiog, dėl grožio. Bet kai ją gavau, nusprendžiau, kad ją tiesiog privalu naudoti pagal paskirtį.

***

I fell in love with it the first time I saw it, so, of course, I desperately needed it. Why? Oh well, just for the beauty of it. But when I got it, I immediately understood, that I must use it.

shortbreadKas ji? Ogi trapios tešlos sausainių aka shortbread forma! Labai elegantiška, tinkanti angliškai arbatėlės popietei, skirta elegantiškiems sausainiams kepti.

***

What is it then? A shortbread mould! Very elegant, perfect for English tradition of five o’clock tea and for making beautiful shortbread, of course.

shortbread1 Pirmąkart nieko neišėjo. Bet formą reikia prisijaukinti. Antras bandymas jau kur kas geresnis. Tiesa, reikėjo ištraukus sausainį ne pulti fotografuoti, o pjaustyti, kol dar karštas, nes paskui atvėso ir bepjaustant sutrupėjo grožis. Ir dar reikėjo tešlą geriau įspausti į formą. Bet tai tik detalės. Mmm… skonis ir grožis.

***

First try was a failure. Second try was much better. Of course, I still need practice. I should have pressed the dough harder into the mould and I shouldn’t have taken photos of shortbread before slicing it… it got cool and cumbled when I tried to slice it later. But it’s nothing, really… it tastes great and it’s Beautiful!

shortbread koliazas

Trapūs sausainiai su citrinomis ir levanda

Imam:
110 g sviesto
1/2 stiklinės cukraus pudros
1 stiklinė miltų
vanilės ekstrakto
smulkintų levandų žiedų
1 citrinos žievelės
žiupsnelio druskos

Gaminam:
Sviestą ištrinam su cukraus pudra. Sudedam vanilės ekstraktą, druską, miltus, levandų žiedus, citrinų žieveles ir gerai išminkom tešlą. Įspaudžiam tešlą į formą, paviršių subadom šakute ir kišam į orkaitę. Kepam 150 ˚C orkaitėj apie 45 minutes. Ištraukiam iš orkaitės. Palaukiam apie 10 minučių, išverčiam iš formos ir supjaustom, kol dar šiltas. Viskas!

***

Lemon-Lavender Shortbread

You’ll need:


110 g butter
1/2 cup confectioner’s sugar
1 cup flour
vanilla extract
lavender flowers chopped
lemon zest of 1 lemon
a pinch of salt

Let’s make it:

Beat butter and confectioner’s sugar until well mixed.  Add flour, salt, vanilla extract, lavender blossoms and lemon zest. Knead the dough until soft and silky.

Put the dough in a mould and press hard. Prick the surface with a fork.

Bake in the oven at  150 ˚C for around 45 minutes. Take it out and leave to cool for about 10 minutes. Remove the shortbread from the mould and slice it while it’s still warm.

That’s it!

citrinos_levandos3

Advertisements

8 Comments so far
Leave a comment

Niam niam. Labai smagūs sausainiukai 🙂

Comment by ugne

Tikrai labai elegantiškas daiktas. Aš irgi kartais gaminu troškinį ne todėl, kad noriu jo, bet dėl to, kad indas nuostabios raudonos :-).
Kur tokios formos būna?
Nu labai labai…

Comment by Nora

Joo, gėris.. niam. mielai dabar kokį kasnelį… Spėju jie tokie labai labai labai trapūs gaunasi, ar ne? o dėl formų tai iš ties įodmu kur tokias parduoda, niu nepatikėsiu kad pas mus jų galima rasti… 🙂

Comment by Irma

Eik sau – levandos, citrinos:)

Comment by loreta

na, formų pas mus neparduoda, bet parduoda internete 😉 tiesa, teko prasyti draugu Londone pagalbos, nes formos pardavejai i Lietuva ju nesiunte 😦 o šiaip paieškokit google “shortbread moulds”, jų visokių yra.
Irma, taip, jie tokie labai labai trapus gaunasi
Loreta, bet žinok skanu 😀

Comment by lapai

Laaaabai skanus sausainis buvo 🙂

Comment by winia

oi, net nebaigiau skaityti- citrinos ir levandos???? uuuuuuuuuuuuuu!!! bandysiu 🙂

Comment by gintė

ėėė, erziniesi? 😀

Comment by Jurga




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: