Geros nuotaikos užrašai


Red Is For Love
November 17, 2009, 9:24 pm
Filed under: receptai/recipes

Mėgstu, kai palengva atsėlina žiema, su savim atsinešdama išskirtinę skonių gamą. Kepti kaštainiai, karštas vynas, mandarinai, imbieriniai sausainiai ir… granatai. Negaliu apsakyti, kaip mėgstu šitą vaisių. Esu tikra, kad Ieva Adomą gundė ne obuoliu, o granatu. Nes kas gi daugiau nei granatas galėtų būti vaisingumo simboliu. Atleiskit man, jei manot, kad maistas negali būti seksualus, bet granatas man – maistinio seksualumo viršūnė. O dar ir be galo skanus. Prisimenu, kaip vaikystėje pas močiutę rakinėdavom granatus ir kruopščiai apčiulpdavom kiekvieną sėklytę – pačias sėklas mums buvo griežtai uždrausta nuryti dėl kažkokių prietarų. O… koks malonumas laužti granatą ir žiūrėti, kaip byra sėklytės.

***

Winter is bringing us a whole bunch of exquisite tastes – roast chestnuts, hot wine, tangerines, gingerbread cookies and… pomegranates. I simply adore this fruit. It’s so beautiful I’m sure Eve seduced Adam with it. I remember how we used to pick out the seeds in my grandmother’s living room and eat them one by one. Oh what a nice feeling it is to break a pomegranate and watch it’s seeds.

Kaip bebūtų keista,  niekada nešovė į galvą mintis ką nors iš granatų gaminti. Na, nebent pagardinti kepamą mėsą. Bet štai anądien vaikštinėjau po parduotuves ir staiga, tarsi iš giedro dangaus, man toptelėjo, kad niekada nesu mačiusi granatų uogienės. Uogienes juk verda iš pačių netikėčiausių vaisių ir uogų, bet štai granatų uogienės matyti neteko net prabangiausiose parduotuvėse. Tada ir sugalvojau, kad būtinai turiu mesti sau iššūkį. Kaip vėliau paaiškėjo, iššūkis dieviško skonio, nors gamyba ir užtrunka.

***

Strange as it may seem, but I’ve never made anything with pomegranates. I simply eat them. But while I was walking in a shop the other day, it came to me that I’d never seen pomegranate jam in my life. They make jams from all kinds of strange fruits and berries, but pomegranate jam seems to be missing. So I decided this would be my challenge. A very tasty challenge, indeed.

Granatų uogienė

Imam:

3 – 3,5 stiklinės granatų sulčių
3 stiklinės cukraus
1 stiklinė granatų sėklų
1 citrinos sulčių

Gaminam:

Pradžiai tenka išspausti granatų sultis. Mano metodas – išrankioti visas sėklytes, sudėti jas į merlinį maišelį ir rankomis spausti tol, kol yra sulčių. Taip pat granatų sultis galima bandyti spausti sulčiaspaude, skirta citrusams. O štai paprasta sulčiaspaude sulčių spausti nerekomenduotina, nes membrana ir kauliukai gali gerokai apkartinti sultis.

Taigi kai sultys jau išspaustos. Supilam sultis į puodą su cukrum ir verdam ant silpnos ugnies… Verdam verdam verdam, bent 30 minučių. Protarpiais vis nugraibom rožines putas.

Tada supilam citrinos sultis ir granatų sėklytes ir verdam toliau. Dar bent 30 minučių. kuo ilgiau virsim, tuo tirštesnė bus uogienė.

Kai jau uogienė pakankamo tirštumo, supilstom į indelius, užsukam ir ilgais vakarais mėgaujamės.

Šaltinis: Cafefernando

***

You can find the recipe of Pomegranate Jam in Cafefernando blog.

Man atrodo, po truputį artinasi Kalėdos.

***

I think Christmas is coming slowly.

Advertisements

11 Comments so far
Leave a comment

Niam niam … O kiek granatų sunaudojai? 🙂

Comment by ugne

Oi kaip netikėta, tik pasigedau granatų uogienės foto, labai įdomu kaip atrodo. 🙂

Comment by Laima

liepsnike, sunaudojau gal 5, bet man gavosi 2 puodeliai sulčių 😉 tai šiaip sako, kad 3,5 puodelių sulčių ir vieno granato sėkloms reikia bent 2,5 kg granatų.
laimik, nu kaip atrodo… kaip uogienė 😀 Cafefernando labai gražiai nufotografavo 🙂 Mano uogienė metaliniam puode nelabai estetiškai atrodė, o supilsčius į indelius ir užsukus grožio nebesimatys tol, kol neatidarysiu 🙂

Comment by lapai

jau ateiti valgyti? 🙂

Comment by winia

winia, dar truputuką palauk 🙂 bet jau greitai 😉

Comment by lapai

o gal ir daugiau valgytoju norit? :DDDDDDD

Comment by ruta elze

blemba, per tave šian pirksiu granatų..dėl grožio, grynai dėl grožio 😉

Comment by winia

Oi, kaip skaniai visa tai skamba… Negalima tokių postų skaityti prieš pietus 😀

Comment by Jurga

Chi neradau , kada ir kur dedi tas sėklas.
O dėl valgytoju, tai tokiam mažam kiekiui uogienės gali buti tik vienas winikėlis , nadar gal koks katinas kartais , bet abejoju ar spėsiu prisibraut kol jos dar bus :):):)

Comment by Katins

katins, nu kaip neatidžiai receptus skaitai, net nežinau… bijau, kad tau nesigautų kokia granata vietoj granatų uogienės…
taigi su citrinų sultim virimo pusiaukelėj dedu 😀

o jo, kiekis labai nedidukas gavos 🙂

Comment by lapai

Sveika,
Džiaugiuosi radusi granatų uogienės receptą, kaip tik dabar rimi kg granatų tik 6lt, bet vis tik daugoka jų sulčių reikia, gal žinai ,ar galima pilti granatų sultis iš pakelio ar keisti dalį sulčių kiekio kitomis sultimis?

Comment by Agnė




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: