Geros nuotaikos užrašai


Proust in the Kitchen
July 27, 2010, 7:55 pm
Filed under: kepiniai/baking, receptai/recipes

Mano virtuvėje, o gal net orkaitėje, beveik apsilankė garsusis Prustas. Labai juokinga, nes tai sužinojau tik  vizitui pasibaigus. Kas per vizitas? Ogi pyragaičiai madlenos, tradiciškai tik prancūziškas reikalas ir… o varge, nedovanotinai įkišau savo nemokšiškai lietuvišką nosį į prancūzų virtuvę.

***

A couple of days ago I had a famous guest in my kitchen. Proust it was, but I only knew of that after the visit was over. However it happened? I baked madeleins, very French cakes… oh my, I stuck my amateur nose into a grand French cuisine.

Kuo čia dėtas Prustas? Kiekviena save gerbianti kepėja žino (aš sužinojau jau tada, kai manosios madlenos buvo seniausiai suvalgytos), kad Prustas savo “Prarasto laiko beieškant” pasakojo apie vaikystės skonį – arbatoje mirkomas madlenas. Maždaug taip. Mirkt mirkt.

***

Why in the world am I talking about Proust here? Every self-respecting baker knows this (of course, I found it out only after all my madeleines were long gone). Proust talked about the childhood memories of dipping madeleins into tea in his Remembrance of Things Past.

Tai va, štai jums ir literatūra virtuvėje.

Madlenos

Imam:
3 kiaušiniai
100 g cukraus
150 g miltų
100 g lydyto sviesto
tarkuota citrinos ir apelsino žievelė

Gaminam:
Kiaušinius su cukrumi plakam tol, kol masė pašviesėja ir beveik parigubėja (apie 5 minutes didžiausiu greičiu). Palengva mediniu šaukštu įmaišom miltus. Paskui lydytą sviestą ir žieveles.
Šaukštu dedam į formeles (manoji silikoninė, todėl niekuo netepiau). Tešla išsipučia, todėl nereikia stengtis prikimšti formelių iki kraštų. Kepam apie 7 minutes, 200 C.
Man gavosi apie 30 pyragaičių.

Idealiausia suvartoti tą pačią ar kitą dieną.

Receptas iš “Chocolate treats” knygos

***

So here is literature in the kitchen.

Madeleines

You’ll need:
3 eggs
100 g sugar
150 g flour
100 g melted butter
grated zest of a lemon and an orange

Let’s make it:
Whisk the eggs and sugar until the mixture is pale and thick (around 5 minutes on high speed). Gently fold in the flour, then the melted butter and grated lemon and orange zest.
Spoon into the moulds, leaving a little room for rising.
Bake around 7 minutes or until light golden at 200 C. Remove from the tray and cool on a wire rack.
Best eaten on the same day.

Recipe from “Chocolate Treats”

Advertisements

4 Comments so far
Leave a comment

Reikės man tas madlenas iškepti namie ❤ Ačiū už receptą 😉

Comment by Rūta

Rūta, aha, labai skanu, tik formeles reikia turėt 😉 nes madlenos tik tų kriauklelės formų skaitosi 🙂 bet Akropoly kaip sykis išpardavimas 😉

Comment by lapai

jo jo, žinau tas madlenas. labai geras skonis, reikėtų formeles nusipirkti ir man:)

Comment by Danaja art

rasiau komentara vakar, bet jo nerodo! :/ labai megstu magdelenas, nors siaip jokiu tokiu sausainiu nemegstu, bet sios baisiai skanios

Comment by taskas




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: