Geros nuotaikos užrašai


Save Your Eggs for Easter, Christmas is Coming!
December 18, 2010, 9:19 pm
Filed under: kepiniai/baking, receptai/recipes


Сookies by me, photos by Loreta from Allthebeautifulthings

Atrodo jau tampa tradicija, kad prieš Kalėdas išbandau naują imbierinių sausainių receptą ir žiūriu, patinka ar nelabai. Trys receptai jau gali išdidžiai vadintis kolekcija, ar ne? Praėjusiais metais kepiau daniškus, dar prieš tai kepiau šituos daug populiarumo sulaukusius. Na o šiemet, šiemet kepu be kiaušinių. Ne dėl to, kad man kuo nors neįtinka kiaušiniai, o tiesiog šiaip sau.

***

It’s becoming a tradition for me to search a new gingerbread cookie recipe each year. I now have a collection of three. Last year I baked some Danish cookies, then I also baked these cookies that became so popular later. And this year I’m baking ones without eggs. Not because I dislike eggs for one reason or another, but just for fun.

Imbieriniai sausainiai be kiaušinių

Imam:
112 g sviesto
1/2 st rudo cukraus
1/2 st melasos*
3 st miltų
1 a.š. sodos
1 a.š. meduolinių prieskonių
1 a.š. malto imbiero
druskos
1/4- 1/3 st pieno

Gaminam:
Sviestą ištrinam su cukrum, supilam melasą ir viską gerai išmaišom.
Sumaišom miltus, sodą, prieskonius, maltą imbierą, druksą. Po truputį sausus produktus įmaišom į sviestą.
Pilam pieno, kol maišant tešlą nebebus jokių sausų produktų.
Palaikom tešlą šaldytuve bent porą valandų, kočiojam, spaudžiam ir kepam.
Kepam 180 С 7-8 min.

* Vietoj melasos aš naudojau “Black Treakle” (kas šiaip ir yra melasa, tik vadinasi kitaip) iš “Marks & Spencer” Vilniuje)

Gerų švenčių!

Gingerbread Cookies without Eggs

You’ll need:
112 g butter
1/2 cup brown sugar
1/2 cup molasses
3 cups flour
1 tsp baking soda
1 tsp allspice
1 tsp ground ginger
salt
1/4- 1/3 cup milk

Let’s make it:

Mix butter with sugar, add molasses and mix well again.
In another bowl add flour, soda, spices and salt.
Little by little add the dry ingredients to the butter and sugar mixture.
Add milk as needed for the dough to become silky smooth.
Wrap the dough in a plastic wrap and refrigerate till needed, at least for two hours.
Roll out, press shapes and bake at 180 С for 7-8 minutes.

Happy Holidays!

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

Eik sau kaip skaniai atrodo:P

Comment by Danaja art




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: