Geros nuotaikos užrašai


It Smells of Christmas
December 2, 2012, 8:26 pm
Filed under: kepiniai/baking, receptai/recipes

Image
Tiesą sakant, Kalėdoms teko pradėti ruoštis jau prieš dvi savaites. Turėjau iškepti kalėdinį keksą. Rytoj jis keliaus į darbą. Taip, taip, ant šaldytuvo, suvyniotas į foliją, jis pragyveno ne taip ir trumpai, bet nuo to tapo tik dar skanesnis. Beje, labai geras būdas tiems, kuriuos Kalėdų išvakarėse užgriūva daugybė darbų. Išsikepi keksą prieš dvi savaites ir nereikia sukti galvos – tiesiog atėjus laikui išvynioji iš folijos ir voila.
***
I actually started preparing for Christmas two weeks ago. I had to bake this Christmas bundt cake and tomorrow it’s going to work. Yes, it actually stood on my fridge wrapped in foil for quite a while, but it only became better with time. Actually, it’s a great way for all those who have no time right before Christmas. You bake it a couple of weeks in advance and forget it. Once Christmas comes, all is left to do is to unwrap it.

keksas3

Turiu ne vieną kalėdinį receptą kepinių, kuriuos galima pasiruošt iš anksto, o paskui tik išsivyniot iš folijos. Kaip tik šiais kepiniais ir užsiimsiu kelias ateinančias savaites.

Receptas va štai čia (paspauskit ant nuotraukos, kad pasididintų). Tiesą sakant, kepiau iš pusės porcijos ir kuo puikiausiai užteko vienai formai.

Image

Here’s the English version of the recipe. I actually baked using half of the products and it turned out just fine for my bundt pan. 

What you’ll need:
350 g butter or margarine
50 g flour
12 eggs
350 g brown sugar
10 g baking powder
200 g yellow raisins
200 g dark raisins
100 g dried cherries or cranberries
200 g candied orange and lemon peel
200 g various dried fruit
100 g almonds
100 ml rum
15 g ginger spice mix OR
1 tsp. cinnamon
½ tsp. ground ginger
a pinch of nutmeg
a pinch of clover
Oil for greasing the pan

How to make it?
Soak your raisins in rum for at least 1-2 hours.
Mix margarine with brown sugar till the sugar is dissolved and the mixture is fluffy. Add eggs one at a time. Add baking powder and spices to the flour. Add everything to the margarine and egg mixture.

Add the raisins and the cut-up dried and candied fruit as well as nuts.

Grease the pan and pour the mixture.

Bake in the oven at 160–170 °C for about 2 hours. If you are baking it with half of the products, the baking time is about 1 hour.
Image

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

oi, aš staiga užnorėjau tokį išsikepti ir parsivežti kalėdoms Namo 🙂

Comment by galtaupakeliui




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: